Unieke hoogsensitieve meisjes met een sterke wil.

Vaak denken we dat hoogsensitief gelijk staat aan stil, verlegen en rustig. Dat is echter niet zo! Dertig procent van de hoogsensitieve meisjes heeft een sterke wil en deze groep brengen een unieke dynamiek met zich mee. Maar wat betekent het om “strong-willed” te zijn als hoogsensitief meisje?

Een drijvende kracht.

Strong-willed betekent niet alleen vastberadenheid, maar ook een diep verankerde drang naar autonomie. Als jouw dochter een sterke wil heeft dan weet zij heel goed wat zij wil. Kan ze haar zin in spel met anderen doordrijven en heeft zij een enorm groot rechtvaardigheidsgevoel. Daarnaast is zij vaak creatief en is altijd opzoek naar nieuwe ervaringen. En als het nu via de ene weg kan, dan zal zij altijd op zoek gaan naar manieren hoe het wel kan. Out of the box denken is een tweede natuur voor jouw dochter.

De uitdagingen van opvoeden

Het opvoeden van een meisje met een sterke wil kan uitdagend zijn. Haar vastberadenheid en haar zeer regelmatige weerwoord op alles kan leiden tot conflicten over regels en grenzen. De omgeving is vaak van mening dat je haar vooral streng moet aanpakken, alleen is dat nu juist iets wat alleen maar olie op het vuur gooit. Zij heeft het juist nodig om gezien te worden in haar boosheid en mening. Erkenning van haar kant van het verhaal is veel constructiever.

Begrip, Acceptatie en Begrenzing: De Drie Sleutelwoorden

Begrip is de eerste stap. Het geeft haar erkenning en deze heeft zij echt nodig. Als je haar gevoel en ideeen negeert maak je haar alleen maar bozer. Zorg dat je haar laat merken dat je haar begrijpt en hebt gehoord. Je hoeft haar hiermee geen gelijk te geven, maar maak duidelijk dat je haar beweegredenen snapt. Zo zal ze stoppen met overtuigen. Ook al vind je haar sterke emotionele reactie overtrokken, is het belangrijk voor haar dat zij merkt dat hier begrip voor toont. Deze emoties voelt zij namelijk wel heel sterk, door deze te ontkennen, ontken je haar. Door begrip te tonen, maak je de emotie kleiner.

Acceptatie

Acceptatie is de tweede pijler. Het betekent niet alleen erkennen dat je dochter een sterke wil heeft, maar ook waarderen en omarmen wat deze eigenschap voor haar betekent. Het creëren van een veilige ruimte waarin ze zichzelf kan zijn, zal haar zelfvertrouwen versterken. Anders kan het zo zijn dat haar zelfvertrouwen aanzienlijk minder wordt en dat zij deze karakter eigenschap van zichzelf zal gaan haten omdat het weerstand bij haar omgeving oproept. Het is belangrijk dat zij volledig van zichzelf gaat houden en deze eigenschap dus ook omarmt. Veroordeel haar dus niet en laat haar weten dat zij haar emoties en haar inzichten mag uiten. Er zit ook een voordeel aan deze karaktertrek, uiteindelijk brengt dit ze verder in het leven. En dit mag je ze ook laten weten.

Begrenzen

Begrenzen vormt de derde pijler. Hoewel dit woord soms een negatieve klank heeft, is het cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Grenzen stellen is geen beperking van vrijheid, maar eerder het bieden van structuur en veiligheid. Het helpt haar begrijpen wat acceptabel gedrag is en bevordert verantwoordelijkheid. Soms zal zij namelijk in haar overtuigingsdrang en doorzettingsvermogen over de grenzen van anderen gaan. Ze is dan zo overtuigd van zichzelf en heeft dan geen oog meer voor de ander. Op een rustig moment is het belangrijk om aan te geven dat zij oog moet hebben voor anderen, dit kan en zal zij goed begrijpen. In de hitte van de strijd zal zij zichzelf misschien dan toch weer verliezen, dan is het belangrijk om haar vanuit begrip en acceptatie haar te herinneren aan de regels. Duidelijkheid en consequent zijn is hierbij zeer belangrijk. Wijk je namelijk af, dan zal zij te allen tijde de ruimte voelen en weer een discussie met je aangaan. En moet je daarna weer van voor af aan beginnen. Duidelijkheid is echt heel prettig voor haar, dat geeft rust en duidelijkheid. Leg regels ook uit, jouw dochter met een sterke wil wil het graag begrijpen. Dus als ze kritisch is dan is dat omdat ze het graag wil begrijpen en is niet altijd weerstand.

Een kans op een sterke band

Dus, terwijl het opvoeden van een hoogsensitief meisje met een sterke wil uitdagend kan zijn, is het ook zeker een kans om een sterke band op te bouwen. Met begrip, acceptatie en begrenzen als leidende principes, ontvouwt zich een opvoedingsreis vol groei, begrip en liefde. Je kan misschien niet echt om jouw dochter heen met haar sterke wil. Maar als je haar hier goed in begeleidt, hoe lastig ook, zal zij opgroeien tot een sterke volwassen vrouw die heel veel baat heeft van de combinatie van sensitiviteit en een sterke wil.

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit of heb je een vraag. Neem dan contact met mij op of vraag een GRATIS ‘Ontdek en versterk’ gesprek aan. Daar beantwoord is al jouw vragen!

Bubbels Kindercoaching is gesloten

Maar geen zorgen, we blijven graag met je in contact! Je kunt nog steeds onze inspirerende blogs lezen vol met tips en adviezen. Heb je vragen of wil je toch graag iets bespreken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om je te helpen!

Liefs, Stephanie