Slaapstress bij jouw hoogsensitieve dochter

Slaapstress! Wat een impact kan dat hebben op jullie gezin en jouw hoogsensitieve dochter. Ik weet nog heel goed dat ik als kind slecht in slaap kon komen. Uren lag ik in bed de dag nog eens door te nemen. En bij grote gebeurtenissen bleef die film maar eindeloos herhalen in mijn hoofd. Ook mijn innerlijke criticus was altijd klaarwakker als het tijd was om te gaan slapen en had van alles op te merken aan de constante herhaalde film. Slapen werd steeds moeilijker.

Wist je dat….

Bijna 70% van de hoogsensitieve kinderen aan geeft dat ze moeite hebben met slapen. Voor bijna 20% van de ouders is het niet slapen van hun hoogsensitieve kind een groot probleem geworden. Zij weten dan ook niet meer hoe ze het aan moeten pakken. En niet genoeg rust hebben gedurende nacht heeft een enorme impact op hoe je overdag functioneert.

Inslapen

Het grootste probleem met het niet kunnen slapen is het inslapen. Hoogsensitieve kinderen hebben nog veel gedachten en vragen in hun hoofd. Ze verwerken al de indrukken van de dag en plaatsen de gebeurtenissen in een context. Ook de ervaringen die die dag veel indruk op ze hebben gemaakt komen nog eens voorbij. Inslapen wordt hierdoor extra moeilijk en tot rust komen helemaal. Je herkent waarschijnlijk wel dat jouw dochter vaak nog om jullie roept tijdens dat proces van verwerken en jullie kunnen soms uren bezig zijn om haar  te laten inslapen.

Tips die helpen

  • Zorg dat jullie een vast bed ritueel hebben. Als jullie ritueel elke dag hetzelfde is, dan weet je dochter wat zij kan verwachten. Zo zijn er minder nieuwe prikkels die zij hoeft te verwerken, waardoor zij eerder tot rust komt.
  • Stel grenzen! Stel grenzen aan de tijd dat jullie als ouders beschikbaar zijn voor haar. Als zij nog erg druk is in haar hoofd dan biedt jullie aanwezigheid haar veiligheid en vindt zij het waarschijnlijk erg moeilijk om afscheid te nemen. Als het bed ritueel duidelijk is in wat jullie als ouders wel of niet doen, geeft haar dat rust. Consequent zijn is hierbij belangrijk, anders loop je het gevaar dat wanneer je eens niet komt zij het als straf of als afwijzing ervaart.
  • Bespreek de dag minstens een uur voor het slapen gaan. Bespreek de dag en de zorgen die jullie dochter heeft over de gebeurtenissen. Zorg dat zij die van haar af kan praten. Als je merkt dat zij het lastig vind om woorden te geven aan haar gevoel, kan je dit doen met knuffels of emoticons.
  • Lichaamsgerichte oefeningen om de stroom van gedachten stop te zetten. Uit het hoofd en even in het lichaam. Dat kan je doen door een meditatie of een visualisatie dat je dochter haar gedachten laat wegvliegen in een ballon

Vond je deze tips nuttig? Volg mij dan ook op instagram! Daar deel ik eerder keren per week goede tips voor jou en je dochter. Ik zie je daar graag.