Stevig staan als hoogsensitieve puber!

Als ouder van een hoogsensitieve puberdochter , begrijp je dat het voor je kind een uitdaging kan zijn om zich staande te houden. De puberteit brengt niet alleen veranderingen in hormonen en het functioneren van de hersenen met zich mee, maar voor een hoogsensitief meisje betekent dit een nog intensere beleving van alles om zich heen. Het hoogsensitieve brein verwerkt informatie op een diepgaander niveau, waardoor je puber meer opmerkt in haar omgeving en dieper nadenkt over deze informatie. Dit zorgt voor een grotere impact van de vraagstukken waar pubers mee te maken krijgen. En de daarbij behorende emoties hebben meer invloed op hen.

Er bij willen horen.

Voor pubers is het belangrijk om bij de groep te horen, het brein is in deze periode gericht is op verbinding met vrienden. Als je hoogsensitief bent, wordt dat proces uitvergroot. Het hoogsensitieve brein is namelijk veel sterker gericht op de sociale context. Bijvoorbeeld als een klasgenoot wat stiller is dan anders, dan vraagt jouw dochter zich af of diegene boos op haar is. Als haar vriendin minder hard lacht om haar grapjes, is ze  bang dat ze haar niet meer leuk vindt. Zij ziet veel meer kleine signalen, en denkt snel dat die iets zeggen over hoe zij in de groep ligt. Daardoor heeft jouw dochter eerder dan niet-hoogsensitieve pubers het gevoel dat ze er niet helemaal bij hoort.

Behoefte aan diepgang

Een andere reden waarom je dochter het gevoel kunt heeft dat ze er niet echt bij hoort, is dat zij meer behoefte heeft aan diepgang. Als hoogsensitieve puber denk ze na over de grotere maatschappelijke onderwerpen of is ze meer bezig met de gevolgen van haar keuzes dan haar klasgenoten. Als zij dat deelt met haar vrienden, merkt ze vaak dat ze geen respons krijgt. Ze voelt zich dan anders dan de rest.

Rechtvaardigheid

Wordt jouw dochter ook  geraakt door oneerlijkheid? Hoogsensitieve pubers hebben vaak een groot rechtvaardigheidsgevoel. Naast maatschappelijke problemen, signaleer zij ook de oneerlijke dingen in de klas. Bijvoorbeeld als er gepest wordt, ook als zij niet degene is die gepest wordt,  voel ze zich daar erg vervelend door. Zij ziet en voelt vaak meer dan andere kinderen en ook de docenten. En als zij dan door deze mensen gebagatelliseerd wordt kan dat het gevoel van niet begrepen worden alleen maar versterkt worden

Overprikkeld

Helaas zijn de meeste middelbare scholen zijn niet echt ideaal voor hoogsensitieve kinderen. Het is een explosie aan prikkels; de geluiden van alle pratende kinderen tijdens de lunchin de kantine, de geuren uit toiletten en gymzalen, de aanrakingen als je door een volle gang loopt, de steeds wisselende lokalen en docenten, het humeur van medeleerlingen of docenten en eventuele slechte sfeer in de klas. Jouw hoogsensitieve dochter neemt het allemaal waar en dat wordt op een bepaald moment te veel. Overprikkeling is dan het gevolg en ze kan niet veel meer hebben dan een schooldag.

Volle agenda

Vaak hebben hoogsensitieve pubers het gevoel dat ze moeten gaan in de drukke agenda van vrienden. Naast school nog sporten, werken, afspreken, uitgaan of een hobby oppakken. Waarschijnlijk is je dochter continu moe. Zij heeft het meer rust nodig. Als ze die rust niet neemt ligt uitputting en zelfs een burn-out op de loer. Ze absoluut hetzelfde als haar vrienden, alleen niet allemaal tegelijk. Laat haar kiezen wat zij echt heel graag wilt doen en plan tussendoor rust in. Zo blijft ze een stuk gezelliger!

Gelukkig ook voordelen!

Hoogsensitief zijn, geeft ook veel voordelen. Jouw hoogsensitieve puber dochter is attent en empathisch.Ze kan goed risico’s signaleren, maar ook kansen. Ze ziet creatieve oplossingen en denkt niet alleen aan haar eigen belang. Een ander voordeel is dat positieve ervaringen haar veel meer helpen dan haar klasgenoten. Als ze bijvoorbeeld het gevoel heeft dat ze gesteund wordt door jullie, haar ouders, een fijne leerkracht of een coach, dan voelt ze zich veel beter.

Tips om haar te steunen

  1. Probeer de achtergrond van het probleem te zien. Als je dochter een uitbarsting heeft is zij waarschijnlijk overprikkeld door de vele prikkels overdag of omdat ze zich buitengesloten voelt. Deze onderliggende reden herkennen en erkennen geven je een aanwijzing voor de oplossing.
  2. Luister! En probeer niet gelijk in de oplossing te schieten. Als puber wil je niet dat je ouders alles voor je regelt, ze wil wel heel graag haar verhaal bij jou kwijt.

Verdiep je ook echt in hoogsensitiviteit om je dochter beter te begrijpen. Dat scheel al een heleboel! En wil je graag eens vrijblijvend met mij sparren omdat je het even niet meer weet? Vraag dan een GRATIS ‘Ontdek en Versterk’ gesprek aan. Daar krijg je sowieso tips van mij die van toepassing zijn op jullie situatie. Twijfel niet en neem hier contact met mij op!