Hoogsensitief of ADHD? De fijne lijn hiertussen.

Krijg jij weleens te horen van jouw omgeving dat ze vermoeden dat jouw dochter ADHD heeft en twijfel je daar zelf eigenlijk over. Dat is niet zo gek, want tussen deze twee zit een fijne lijn. Een goede diagnose is dan ook erg belangrijk om jouw dochter adequaat te helpen.

Daarom is het belangrijk dat jij als ouder je bewust bent van deze verschillen en dat je een professional raadpleegt voor een juiste diagnose.

Verwarring

Hoogsensitieve meisjes en meisjes met ADHD zijn twee groepen die vaak met elkaar verward worden. Beide groepen kunnen zich namelijk concentreren op details en hebben moeite met het verwerken van prikkels. Toch zijn er ook belangrijke verschillen tussen deze groepen.

Verschillen ADHD en hoogsensitiviteit

Een hoogsensitief meisje heeft een gevoeliger zenuwstelsel en reageert daardoor sterker op prikkels. Dit kan zorgen voor overprikkeling en stress, maar ook voor een dieper bewustzijn en een sterk gevoel voor de emoties van anderen. Een meisje met ADHD heeft vaak moeite met concentratie en kan hyperactief zijn. Dit kan leiden tot impulsieve beslissingen en een kortere aandacht spanne.

Verkeerde diagnose

Deze verschillen kunnen leiden tot een verkeerde diagnose, wat voor jou en je dochter heel verwarrend kan zijn. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder je bewust bent van deze verschillen en dat je een professional raadpleegt voor een juiste diagnose. Voor hoogsensitieve meisjes kan coaching en begeleiding helpen bij het leren omgaan met prikkels en emoties. Denk bijvoorbeeld aan het aanleren van ontspanningsoefeningen, het creëren van een rustige omgeving en het leren herkennen van eigen grenzen. Meisjes met ADHD hebben baat bij een gestructureerde omgeving en duidelijke regels en afspraken. Daarnaast kan coaching helpen bij het verbeteren van de concentratie en het aanleren van planning- en organisatievaardigheden.

Uitdagingen in de opvoeding

Als ouders van hoogsensitieve meisjes en meisjes met ADHD loop je vaak tegen uitdagingen aan in de opvoeding. Het is soms lastig om de behoefte van je dochter aan rust en prikkelarme omgevingen te balanceren met daarnaast de behoefte aan uitdaging en sociale activiteiten. Ook lopen jullie soms aan tegen onbegrip en vooroordelen in jullie omgeving en die zorgen voor negatieve ervaringen en gevoelens van isolatie bij jullie en jullie dochter.

Het is daarom zo ontzettend belangrijk dat ouders en ook professionals begrip hebben voor de uitdagingen en emoties waar hoogsensitieve meisjes en meisjes met ADHD mee te maken krijgen. Door te goed te luisteren naar hun behoeften en daarop passende begeleiding en coaching te geven, kunnen deze meisjes leren omgaan met hun eigen talenten en uitdagingen en zich ontwikkelen tot zelfbewuste en sterke vrouwen. En dat is toch wat elke ouder graag wilt voor haar dochter.

Ik help jullie daar graag bij. Neem gerust contact met mij op voor een GRATIS ‘Ontdek en versterk’ gesprek.

Volg je mij al op instagram of Facebook?