De do’s en don’ts bij faalangst.

Ze moet een spreekbeurt geven in de klas. Maanden van te voren merken jullie hier thuis al spanning van. Alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn, alles wat fout kan gaan moeten jullie uitgebreid bespreken. Hoe dichter ze bij de datum van de spreekbeurt komt hoe erger de die dagen zijn. Ze moet snel huilen en slaapt slecht.

Faalangst

Hoogsensitieve kinderen zijn sneller faalangstig dan niet hoogsensitieve kinderen. 60% van de hsp kinderen zijn zelfs faalangstig. Dit komt door de grote drang van hoogsensitieve kinderen om alles in een keer goed te willen doen, hierdoor mijden zij liever risico’s en dat zorgt ervoor dat ze nieuwe dingen liever uit de weg gaan. En zo dus inderdaad liever geen spreekbeurt geven. Daar komt ook nog eens kijken dat daar een beoordeling aan vast zit, de kritische blik van de juf of meester en de kinderen in de klas. Hoogsensitieve kinderen voelen deze blik extra sterk.

Don’ts bij faalangst

Wat kan je nu beter niet doen als jouw dochter faalangstig is?

  • Teveel nadruk leggen op prestaties. Jouw dochter wil alles al graag in een keer goed doen. Het is belangrijk dat ze leert fouten te maken. Benadruk hoe goed het is dat ze het probeert.
  • Teveel voor je dochter doen, dingen voor haar uit handen nemen. Hierdoor bouwt zij geen vertrouwen in zichzelf op. Zo geef je haar het idee dat zij het niet kan.
  • Complimenten geven op intelligentie of op het resultaat. Dus geen “Wat slim van jou” of “Geweldig, dat je maar 1 fout had”.

Do’s bij faalangst

  • Toon begrip voor de angst van je dochter. Wuif het in ieder geval niet weg, want dan geef je haar het gevoel dat zij zich niet serieus voelt genomen. Door met haar de faalangst te benoemen zorg je dat zij zichzelf beter gaat begrijpen.
  • Praat samen met haar over wat er fout kan gaan. Jouw dochter heeft dit allang voor zichzelf op een rijtje. Door er samen met haar over te praten kan je de risico’s ook kleiner maken, jullie kunnen ook bespreken wat zij kan doen of zeggen als “het misgaat”. Zo maak haar meer weerbaar en leert ze te denken in oplossingen
  • Wees mild over fouten. Leer haar dat het oké is om fouten te maken en dat dit hoort bij het leven, maar dat zij oké is en blijft.

Zou je meer willen weten over hoe je jouw dochter kan helpen met haar hoogsensitiviteit? Neem dan contact met mij op via het contactformulier

Twijfel je soms nog of jouw dochter hoogsensitief is? Vraag dan hier de GRATIS “Is mijn dochter hoogsensitief” checklist aan. Deze krijg je direct in je mail toegestuurd.

Bubbels Kindercoaching is gesloten

Maar geen zorgen, we blijven graag met je in contact! Je kunt nog steeds onze inspirerende blogs lezen vol met tips en adviezen. Heb je vragen of wil je toch graag iets bespreken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om je te helpen!

Liefs, Stephanie