5 Kenmerken van een hoogsensitief meisje

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die bij 15 tot 20 procent van de kinderen wordt aangetroffen.

Bij de geboorte krijgen alle baby’s een eigen persoonlijkheid mee. En elk kind krijgt een een setje van zijn eigen karakteristieke eigenschappen mee. Gelukkig maar! Jouw dochter kreeg in haar pakketje de eigenschap hoogsensitief mee. Deze eigenschap wordt bij 15 tot 20 procent van de kinderen aangetroffen, zowel bij jongens als bij meisjes. Als baby heb je dit waarschijnlijk al eens opgemerkt. Ze was erg opmerkzaam, elke verandering in licht of geluid leek ze op te merken. En soms moest ze huilen van harde geluiden. En ook nu ze alweer een stuk ouder is merk je dat ze emotioneel sensitief is. Ze moet wat vaker huilen als haar gevoelens geraakt worden dan anderen. Ze is bedachtzaam en soms denken mensen dat ze verlegen is. Er is zoveel te zeggen over hoogsensitieve kinderen. Ze zijn immers allemaal anders, hun eigen unieke zelf. Toch hebben ze een gemeenschappelijke deler, namelijk hun sensitiviteit en daarbij behoren ook verschillende kenmerken.

5 kenmerken van een hoogsensitief meisje

  • Prikkelgevoelig

Hoogsensitieve meisjes zijn gevoelig voor prikkels van buitenaf. Met vermoeidheid of overprikkeling als gevolg. Ze hebben meer last van geluid of van drukte om hun heen, als dit teveel voor ze wordt dan kan er een soort van kortsluiting ontstaan in hun hoofd.

  • Oog voor detail

Jouw dochter ziet waarschijnlijk als eerste dat je naar de kapper bent geweest of als haar vriendin nieuwe schoenen heeft. Ook als oma ineens een kastje heeft verschoven of heeft besloten dat ze haar nagels rood heeft geverfd. Maar ook kleine veranderingen in iemands gedrag zal zij waarnemen. Opmerkzaamheid van subtiele veranderingen is echt een kenmerk van hoogsensitiviteit.

  • Gevoelig voor de stemmingen van een ander

Je hebt het misschien weleens meegemaakt dat jij niet lekker in je vel zat en dat je dochter dat perfect aanvoelde. Hoogsensitieve meisjes pakken de gevoelens of stemmingen van anderen zeer goed op. Ze kunnen zich goed inleven in de ander en heel soms nemen ze de stemming van de ander over.

  • Niet van verrassingen en veranderingen houden

Kinderen die hoogsensitief zijn houden over het algemeen niet van veranderingen. Je maakt jouw dochter niet blij met een onverwachtse verrassing, maar ook grote veranderingen als een verhuizing of het naar een andere groep gaan aan het einde van het schooljaar zijn moeilijk voor hoogsensitieve meisjes.

  • Perfectionisme

Vaak herkennen hoogsensitieve meisjes hun eigen talenten niet, ze onderschatten zichzelf. Zij willen alles perfect doen, alleen is het vaak niet goed genoeg in hun ogen. Dit kan ook weer tot faalangst leiden.

Herken je jouw dochter in bovenstaande en merk je dat je graag wat meer zou willen weten over wat ik voor jullie kan betekenen? Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvende informatie.

Wil je vaker dit soort informatie zien, volg mij dan op instagram!

Bubbels Kindercoaching is gesloten

Maar geen zorgen, we blijven graag met je in contact! Je kunt nog steeds onze inspirerende blogs lezen vol met tips en adviezen. Heb je vragen of wil je toch graag iets bespreken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om je te helpen!

Liefs, Stephanie