Voelt jouw kind zich anders dan anderen?

Anders voelen dan anderen

Vaak hoor je hoog gevoelige kinderen zeggen dat ze het gevoel hebben anders te zijn dan anderen. En dit gevoel maakt ze eenzaam. Het voelt alsof ze nergens bij horen en elk kind wil juist graag ergens bij horen en het gevoel hebben “gewoon” te zijn.

Laten zien wie je echt bent

Ik voelde mij als kind, en ook nu nog in mijn volwassen leven, regelmatig anders. Iets wat ik pas heb kunnen duiden nu ik volwassen ben. Als kind, puber en als jong volwassenen heb ik mij zeer lang aangepast in het gezin waar ik leefde, maar ook in mijn sociale omgeving. Ik kon nooit echt laten zien wie ik was. En dat gevoel heb ik nu soms ook nog. 

Maar als alle hoog gevoelige kinderen zich anders voelen, zijn ze dan wel zo anders? Het zou fijn als deze kinderen bij elkaar de herkenning zouden vinden en zo zouden ontdekken dat ze helemaal niet zo anders zijn.

Door bepaalde persoonskenmerken, die maar bij een bepaalde groep mensen horen, ben je uiteraard anders als hoog gevoelig kind. Maar iedereen heeft dingen die anders zijn en dat maakt ons juist authentiek, het maakt ons echt. Het maakt ons uniek.

Hoe komt het dat hoog gevoelige kinderen zich anders voelen?

Je voelt je anders als je niet gezien wordt. Niet gezien wordt in jouw authenticiteit. Zodra je je gezien voelt verdwijnt de eenzaamheid en op den duur ook het gevoel van anders zijn. 

Het dus belangrijk dat de omgeving van een hoog gevoelig kind, leert de hoog gevoeligheid te begrijpen en te waarderen. Ze zich gaan inleven in de intense belevingswereld van een hoog gevoelig kind.

Authentieke zelf

Naast dat de omgeving leert zich in te leven in de sensitiviteit van een kind. Is het ook belangrijk dat een kind leert zijn eigen authentieke zelf te ontdekken. Want als dat gebeurt zal een kind meer zelfvertrouwen krijgen, zich meer autonoom voelen en open staan voor ontwikkeling.

Wil je graag dat je kind bovenstaande eigenschappen en competenties leert te ontwikkelen en zich blij voelt met zichzelf neem dan contact met mij op. Dan kijken we wat ik voor jullie kan betekenen