Vijf tips om je hooggevoelige kind te helpen!

Jouw kind is hooggevoelig. Wat nu? Hoogsensitiviteit komt bij 20% van de kinderen voor. Helaas is er rond deze karakter eigenschap nog niet altijd veel duidelijkheid over wat dit betekent voor het kind. Hierdoor is vaak onbegrip en wordt het kind niet altijd op de juiste manier ondersteund. Het versterken van het zelfvertrouwen kan er voor zorgen dat een kind de prikkels van buitenaf beter kan reguleren. Wat heel fijn is voor het kind en voor zijn omgeving.

Hoe help je je hooggevoelige kind?

1.Wees terughoudend met drukke omgevingen

Feestjes, drukke winkelstraten, schoolpleinen: lawaai en drukte zijn niet altijd te vermijden, maar het helpt om het te verdelen. In situaties vol prikkels gebruikt een hooggevoelig kind veel energie om alle informatie te verwerken. Als zulke situaties te lang aanhouden of elkaar te snel opvolgen, raakt je kind uit balans.

Ze kunnen dan huilerig, boos of agressief worden. Als dat gebeurt, bied je kind dan de ruimte om zich terug te trekken. Een koptelefoon of een boek kan een hoogsensitief kind helpen zich af te sluiten van prikkels in de omgeving. 

2. Geef je kind tijd

Hoogsensitieve kinderen schatten risico’s hoger in, waardoor ze minder openstaan voor onbekende situaties. Daardoor leren ze bijvoorbeeld laat fietsen of zijn ze terughoudend in het kiezen van een sport. Probeer in dit soort situaties je kind niet te pushen, want dan vergroot je de weerstand. Wat beter werkt is laten zien dat je de angst van je kind begrijpt en samen bedenken welk eerste stapje hij wel durft te zetten.

3. Leer je hooggevoelige kind goed voor zichzelf te zorgen 

Hoogsensitieve kinderen zijn erg gericht op anderen, daarom is het vaak moeilijker voor ze om voor zichzelf te zorgen. Door zelf het goede voorbeeld te geven en goed te letten op je grenzen en na drukte uitrust en weer oplaadt, leer je een kind hoe het zijn lichaam tot rust brengt. Ook structuur helpt: strakke bedtijden, duidelijke routines bij het opstaan, naar bed gaan, eten en thuiskomen van school.

4. Leer je kind zijn emoties te herkennen

Een van de kenmerken van hoogsensitiviteit is dat kinderen emotioneel flink over hun toeren kunnen raken. Door overprikkeling, maar ook omdat het stresssysteem van hoogsensitieve kinderen anders werkt.

Geef je kind bij heftige emoties ruimte. Als je kind zegt: “Nu even niet!”, laat hem dan ook even. Leg uit dat het oké is dat hij over zijn toeren is, maar als hij wilt schreeuwen of om zich heen wilt maaien dat hij dat ergens anders kan doen. Toon daarna begrip voor de emoties, dan laat je je kind zien dat je hem accepteert. Bedenk dan samen hoe hij voortaan op een andere manier zou kunnen reageren. Zo krijgt je kind de kans zichzelf te reguleren.

5. Help je kind de positieve kanten van hooggevoeligheid te zien

Mensen die hun hooggevoeligheid als een talent beschouwen, hebben veel meer veerkracht en zullen minder snel burnt-out klachten krijgen.

Hoogsensitieve kinderen leggen makkelijker verbanden, hebben oog voor detail en zijn creatief. Hun hoge mate van gevoeligheid maakt dat ze zich makkelijker in anderen verplaatsen, begrijpen wat anderen nodig hebben en groepen zo positief kunnen beïnvloeden.

Wil je je kind graag helpen, neem gerust contact met mij op! Ik help jullie graag.