Je gevoelige kind leren met gevoelens om te gaan.

Je hoog gevoelige kind leren met gevoelens om te gaan.

Hooggevoelig en leren omgaan met emoties

Merk je dat jouw hoog gevoelige kind moeite heeft met het omgaan van emoties? En wil je je kind dat graag leren, lees dan verder.

Emoties waarnemen

Alle kinderen hebben emoties en alle kinderen kunnen normaal gesproken emoties bij anderen waarnemen. Kinderen en volwassenen overigens ook, verschillen onderling wel in nuances van de emoties die zij waar kunnen nemen en de intensiteit waarmee ze met emoties bezig zijn. Hoog gevoelige kinderen kunnen een breed scala aan emoties bij zichzelf en bij anderen waarnemen. Subtielere details vallen hen op en houden ze ook bezig. Dat is niet altijd gemakkelijk, vooral als je nog niet weet hoe je met die emoties om kunt gaan.

Overweldigend

Een jong kind is bezig te leren om met emoties om te gaan. Wanneer je als jong kind al heel veel subtiele emoties opmerkt, kan dit nogal overweldigend zijn. En helemaal als je nog niet goed weet hoe je hiermee om kunt gaan. Wat doe je als je nog niet zo goed weet hoe je om kan gaan met emoties?  Afhankelijk van het karakter heeft het ene kind de behoefte om zich terug te trekken en het andere kind zal het meer uiten.  Een kind dat zich terugtrekt kan stil, onbereikbaar, prikkelbaar of neerslachtig worden. Een kind dat zich uit laat vervelend, clownesk, tegendraads of zelfs agressief gedrag zien.

Diepgaande verwerking

Aan de basis van hoog gevoeligheid ligt diepgaande verwerking . Zo legt Elaine Aron uit. Diepgaande verwerking betekent dat prikkels makkelijk in meer hersengebieden binnenkomen dan bij niet hoog gevoelige mensen. Een hoog gevoelig kind merkt dus veel subtiele details op en houdt zich hier dan ook intensief mee bezig.

Hulp

Maar wat kan je nu doen als je merkt dat je hoog gevoelige kind geen raad weet met al die emoties? Want een kind dat zoveel subtiele emoties voelt oppikt van anderen kan daar wel wat hulp bij gebruiken. Nu denk ik dat dit behoorlijk veelomvattend is en is er niet een manier. Elk kind heeft baar bij een andere aanpak.

Dit zijn enkele manieren die je kan inzetten om je kind wat houvast te geven:

  • Erken de emoties bij je eigen kind. Op die manier gaat je kind emoties bij zichzelf herkennen.
  • Kijk verder wat er achter het storende of boze gedrag ligt. Het storende of boze gedrag kan een uiting zijn van frustratie, vooral als het kind nog geen woorden kan geven aan zijn gevoel.
  • Wees bewust van hoe jezelf met emoties omgaat. Als je merkt dat jijzelf het ook nog moeilijk vindt om je emoties te reguleren, ga je daar dan in ontwikkelen. Gezien jouw kind van jou leert, komt dit je eigen kind ook ten goede.
  • Bewust iets positiefs doen. Als je elke dag iets positiefs doet geeft dit je kind een goed gevoel over zichzelf. Houd dit klein en benoem het positieve gedrag “Ik ga jou nu een hele dikke knuffel geven”.

Wil je graag nog meer handvatten, neem dan gerust contact met mij op. Dan kijken we wat ik voor jullie kan betekenen.