Is jouw kind afwachtend en stil?

Is jouw kind afwachtend en stil? Speelt hij graag alleen, kijkt hij vaak toe op het schoolplein en is hij geen fan van kinderfeestjes? Grote kans dat je kind introvert is.

Introvert zijn

Als je zelf extravert ben dan kan je als ouder zorgen maken om je kind. Is hij niet eenzaam, hij maakt niet snel sociaal contact. Je denkt dat je kind verlegen is en je doet hard je best om je kind aan te moedigen uit zijn schulp te komen. Je maakt je zorgen of je kind angstig is en daarom zo op de achtergrond blijft.

Verlegen of introvert?

Heel vaak wordt verlegenheid en introvert zijn met elkaar verwart. Maar waar een kind dat verlegen is dingen niet doet omdat hij geremd wordt door angst. Kiest een introvert kind om alleen dingen te doen omdat hij dat prettig vindt.

Kenmerken van een introvert kind

  • Speelt en is graag alleen.

Een introvert kind speelt graag alleen en kan zich ook goed vermaken. Hij verveelt zich ook zelden. Het heeft niet veel behoefte aan interactie. Ze hebben ook niet een hele grote vriendengroep om zich heen. Wel is er behoefte aan vriendschappen en dan het liefste met een of twee mensen waar zij een hechte band mee kunnen opbouwen. Hier kunnen zij hulp van ouders in gebruiken.

  • Kat uit de boom kijken.

Introverte kinderen kijken graag eerst de kat uit de boom. Ze bekijken graag de dingen eerst van een afstandje om zo informatie te verzamelen en dan een beslissing te nemen of ze ergens aan mee gaan doen.

  • Liever luisteren dan praten.

Introverte kinderen zijn stilletjes en nemen alles liever rustig in zichzelf op. In gezelschap luisteren zij liever dan ze praten. Introverte kinderen zijn dan ook goede luisteraars. Praten doen vaak tegen zichzelf of tegen een knuffel. Dit is ook belangrijk en zorgt ervoor dat ze hun emoties kunnen uiten.

  • Driftig en prikkelbaar bij drukte

Als er een drukke dag met veel activiteiten en veel mensen op de planning stonden, dan raakt een introvert overweldigd en overprikkeld. Hij heeft dan echt een pauze nodig om zichzelf op te laden. Als je kind nog erg jong is dan is het belangrijk de signalen te herkennen en je kind echt even rust te geven.

  • Geen fan van nieuwe situaties

Nieuwe situaties en nieuwe mensen maakt dat introverte mensen zich overweldigd voelen. Deze situaties kosten ze veel energie en zijn dan ook erg vermoeiend. Bij nieuwe mensen willen introverte kinderen ook wel eens oogcontact vermijden, dat doen zij uit zelfbescherming.

  • Zelfstandig en onafhankelijk

Bij een probleem lost een introvert kind het zelf graag op. Ze steunen niet snel op andere mensen en vragen niet snel om hulp. Ze zijn dus ook erg zelfstandig en onafhankelijk. Dit heeft ook een andere kant, want ook introverte kinderen hebben hulp van volwassen mensen nodig. Zij zullen niet snel hun emoties hierin laten zien en dat maakt het voor een volwassenen moeilijk om te zien wat het kind nodig heeft. Belangrijk is dat je je kind altijd laat weten dat hij bij je terecht kan.

Het is belangrijk de introversie van je kind te omarmen en deze op de juiste manier te ondersteunen. Een derde van de maatschappij is introvert! Er zijn dus heel veel mensen die liever luisteren dan praten en liever alleen zijn dan een hele groep van mensen om zich heen hebben.