Heeft jouw kind een vol hoofd?

Heeft jouw kind een vol hoofd

Klaagt jouw kind weleens dat zijn hoofd zo vol zit of dat hij een vol hoofd heeft? Vaak heb je als ouders dan ook al gemerkt dat het jouw kind allemaal teveel is. Wil je je kind graag helpen? Lees dan verder.

Hoe merk je dat jouw kind een vol hoofd heeft?

Je kan merken dat je kind een vol hoofd heeft, omdat het klaagt over hoofdpijn en moe is. Je kan zich terugtrekken, maar juist ook volledig los gaan, geen remmingen meer hebben. Je kind is overprikkeld en kan hierdoor geen oog meer hebben voor zijn omgeving. Vragen die je stelt of dingen die je zegt komen niet meer binnen. Je kind kan snel gaan huilen of krijgt een woede uitbarsting. Je merkt misschien ook dat je kind slecht slaapt en moe opstaat.

Hoe komt mijn kind aan een vol hoofd?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je kind een vol hoofd kan hebben:

 • Je kind is hooggevoelig. Hierdoor komen indrukken gedurende dag, emoties van anderen, maar ook de sfeer waar het kind zich bevindt extra hard binnen. Als je kind niet genoeg de tijd krijgt om deze informatie te verwerken, raakt hij of zij overprikkeld.
 • Je kind is een beelddenker. Wat inhoudt dat hij of zij informatie verwerkt d.m.v. het maken van plaatjes in zijn of haar hoofd. De meeste mensen denken in woorden, maar als je in plaatjes denkt dan heb je veel fantasie nodig. Het kost je veel energie om alle informatie te verwerken en je hebt dan moeite om je je te concentreren. Je hoofd raakt vol.
 • Je kind is creatief. Je kind zit vol met ideeën en als je kind deze ideeën niet kwijt kan dan blijft dat allemaal i zijn of haar hoofd hangen en zo ontstaat een vol hoofd.
 • Je kind is perfectionistisch en een piekeraar. Omdat je kind alles graag goed wilt doen en over alles lang blijft nadenken en piekeren krijgt het een vol hoofd.
 • Het kan ook zijn dat je kind een andere manier van informatieverwerking heeft, denk aan een stoornis binnen het autistisch spectrum of aan AD(H)D. ZIj hebben moeite om informatie goed te filteren. Maar ook hoogbegaafde kinderen kunnen omdat zij maar open blijven staan voor informatie overprikkeld raken.

Hoe kom je van een vol hoofd af?

Nu wil je vast ook weten hoe van dat volle hoofd af te komen. En eigenlijk nog beter, hoe zo’n vol hoofd te voorkomen?

Het is belangrijk om te weten wat jouw kind energie kost en dus voor dat volle hoofd zorgt. Als jouw kind hooggevoelig is en je weet dat hij gedurende de schooldag veel informatie krijgt is het een goed idee om met de leerkracht te praten of jouw kind gedurende dag even een rondje op het plein mag lopen. En daarbij kan je met je kind bespreken dat je niet alle dagen na schooltijd vol plant met speelafspraken.

Tips om een vol hoofd voor te zijn

Wat kan je doen om je kind te helpen met een vol hoofd. Lees onderstaande tips en kijk wat bij jouw kind past

 • Zorg voor genoeg momenten van ontspanning en rust. Ga lekker naar buiten met je kind, zet een rustig muziekje aan en laat je kind een activiteit doen waar hij of zij ontspannen van wordt.
 • Laat je kind zijn hoofd tekenen en kijk samen wat er allemaal uit het hoofd kan en ergens anders opgeborgen kan worden. En zorg op die manier voor een opgeruimd hoofd.
 • Geef je kind lichamelijk aandacht, op het moment dat het hoofd vol is kan een fijne knuffel heel rustgevend werken. Maar denk ook aan een massage of een lekker warm bad. Of even lekker sporten. In contact komen met zijn of haar lichaam kan de onrust verminderen.
 • Zorg dat je de prikkels minimaliseert als dit iets is waar jouw kind last van heeft. Denk aan geluid, licht en kleding.
 • Zorg dat je kind zijn of haar creativiteit en fantasie kwijt kan. Laat je kind schilderen, tekenen of toneelspelen. Maar denk ook aan een fantasieverhaal maken en dat naspelen.
 • Geef je kind de ruimte om even alleen te zijn als hij of zij daar behoefte aan heeft.
 • Laat je kind zijn of haar aandacht richten op wat er nu gebeurt door een meditatie met een bodyscan te doen. 
 • Maak een planning of een lijstje als je merkt dat je kind behoefte heeft aan structuur of overzicht.

Merk je dat je toch nog behoefte hebt aan extra informatie of hulp. Neem dan contact met mij op.