Boosheid en woede bij hoogsensitieve kinderen

Boos kind

Boosheid komt vaak bij kinderen. Boosheid is een hele normale en gezonde emotie. Heeft jouw kind soms een wat heftigere vorm van boosheid dan noemen we dat een woede aanval. Boosheid en woedeaanvallen komt bij hoogsensitieve kinderen vaak voor.

Woedeaanval

Een woedeaanval is een extreme vorm van boosheid die heel heftig kan zijn voor het kind en zijn omgeving. Het kind verliest de controle over zijn boosheid. Een woedeaanval kan 1 minuut tot soms wel een half uur duren. De boosheid neemt je kind over en dat kan gepaard gaan met agressie, agressie naar anderen, naar spullen of naar zichzelf. Vaak neemt de woede geleidelijk af en eindigt in een huilpartij. Zo’n woedeaanval is heel heftig en kost erg veel energie voor een kind.

Oorzaak van een woedeaanval bij hoog sensitieve kinderen

Hoog sensitieve kinderen hebben regelmatig last van woedeaanvallen. Hoog sensitieve kinderen kunnen makkelijk overprikkeld raken omdat zij minder in staat zijn om deze prikkels te verwerken. Zij verwerken de prikkels intensiever dan andere kinderen. Daar kunnen zij op verschillende manieren mee omgaan. Het ene kind trekt zich terug en het andere kind gooit het eruit door middel van een woede aanval

Uit het niets

Zo’n woede aanval lijkt vaak uit het niet te komen. Een hoog gevoelig kind bouwt de overprikkeling tijdens een langere periode op. Denk bijvoorbeeld aan een schooldag, er gebeurt van alles. Er zijn de hele dag geluiden, er zijn felle tl- lichten, het kindje dat naast jouw kind zit is de hele dag verdrietig en de juf heeft ook haar eigen stemming die jouw kind opvangt. Maar ook combinaties van bijzondere dingen zoals een kinderfeestje, een belangrijke sportwedstrijd en dan ook nog een rekentoets. Dit zijn allemaal dingen die voor een hoog sensitief voor opbouwende overprikkeling kunnen zorgen. En een woede aanval lijkt dan onvermijdelijk.

Machteloos

Als ouder kan je dan behoorlijk machteloos voelen. Het is belangrijk om de overprikkeling leren te voorkomen. Het is fijn als je kind dat zelf kan, maar zeker ook fijn als jij als ouder daarbij kan helpen. Probeer samen grenzen te stellen, schrap bijvoorbeeld afspraken uit de agenda. Maak een planning met je kind, zodat hij weet wat hij kan verwachten en bouw rustmomenten in. Jammer genoeg kan je niet altijd een woede aanval voorkomen, niet alle omstandigheden zijn te beïnvloeden. Je kan wel je eigen manier van reageren op de woede aanval beïnvloeden, zodat je relatie met je kind positief blijft. 

Wat te doen bij een woedeaanval

Als je kind in een woedeaanval zit is er lastig te communiceren. Als de situatie gevaarlijk is dan is het belangrijk dat je je kind uit die situatie haalt. Zeg zo min mogelijk en als je wel praat doe dit dan op een kalme manier en zeg dat je weer met je kind wilt praten als hij kalm is.

Aanvaard de situatie, accepteer de boosheid en laat je kind merken dat deze emotie er ook mag zijn.

Zorg dat je er voor je kind bent, ook als je kind op dat moment niet wilt worden aangeraakt, blijf wel in de buurt.

Uiteindelijk is het belangrijk dat jullie en jullie kind leren om te gaan met zijn hooggevoeligheid. Ik kan jullie daar goed bij helpen. Neem vrijblijvend contact op via de website, sociale media of gewoon even bellen.