Wat is hoogsensitiviteit nu eigenlijk?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Een hoogsensitief persoon heeft een aangeboren gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. En ervaart meer en intenser dan anderen.

In de jaren negentig werd hoogsensitiviteit door Elaine Aron, psycholoog, geïntroduceerd. En het gaat over diepgaande informatieverwerking in de hersenen. Onderzoekers gaan er op dit moment vanuit dat niet hoogsensitieve mensen een soort filter hebben in het informatieverwerkingssysteem. Deze gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. Bij een hoogsensitief mens ontbreekt zo’n filter. Er komt dus meer informatie binnen, die allemaal moet worden verwerkt. Hoe dit precies in zijn werk gaat weet men nog niet en moet nog verder onderzocht worden. Wel laat onderzoek al zien dat de hersenen van hoogsensitieve mensen informatie diepgaander en gedetaileerder verwerken.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Kenmerken van hoogsensitiviteit, zoals de gevoeligheid voor prikkels en diepgaande informatieverwerking, kunnen een voordeel zijn. Als hoogsensitief mens merk je bijvoorbeeld foutjes en details op die niemand anders had gezien en doorzie je sociale processen sneller. Hoogsensitieve mensen kunnen heel erg genieten van kunst, zijn empathischer en vaak ook creatiever.

Helaas is er ook een keerzijde. Je kunt als hoogsensitief mens bijvoorbeeld dingen te persoonlijk opvatten, wat kan leiden tot communicatieproblemen. Ook hebben onderzoekers ontdekt dat hoogsensitieve mensen sneller zijn en minder fouten maken tijdens een taak. Maar na het maken van de taak meer overprikkeling en meer stressgerelateerde klachten ervaren dan mensen die niet hoogsensitief zijn.

Of iemand die hoogsensitief is zich fijn voelt, heeft vooral te maken met de omgeving. In een slechte omgeving loopt een hoogsensitief persoon meer risico op angsten en depressies dan een niet hoogsenstief persoon. Maar als hoogsensitieve mensen in een prettige omgeving zijn functioneren zij zelfs béter dan niet hoog sensitieve mensen.

Hoogsensitieve kinderen

Een meetinstrument dat betrouwbaar en valide is om te meten of je kind hoogsensitief is, is er nog niet. Wel beschrijven experts een aantal veelvoorkomende symptomen bij hoogsensitieve kinderen.

  • Zij hebben een groot inlevingsvermogen en zijn goed in staat rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen;
  • Zij zijn vaak creatief;
  • Zij kunnen driftig reageren als ze overprikkeld raken;
  • Zij hebben moeite met verandering;
  • Zij reageren sneller emotioneel. Alles raakt hen dieper, daardoor kunnen hoogsensitieve kinderen overlopen van de impact van bepaalde prikkels.

Er zijn verschillende manieren waarop je een veilige omgeving kunt creëren voor een hoogsensitief kind. De drie R’s – rust, reinheid en regelmaat – spelen daarbij een belangrijke rol. Zo is het bijvoorbeeld echt helpend om voor routines te zorgen, fijne rustmomenten in te bouwen en regelmatig de positieve eigenschappen van je kind samen met je kind te benoemen.

Loop je tegen dingen aan en denk je dat je kind hoogsensitief is. Ik kan jullie helpen de balans weer terug te vinden. Stuur mij een bericht en dan kijken we wat ik voor jullie kan betekenen.

Bron: Psychologie magazine