Waarom complimenten geven niet werkt.

Waarom complimenten niet altijd werken

Waarom complimenten geven niet werkt. Maar hoe zit het dat dan met het geven van complimenten? Een kind krijgt zelfvertrouwen als je hem complimenten geeft, toch? Daar zit een kern van waarheid in, maar niet bij elk kind en ook niet met elk gegeven compliment.

Complimenten en faalangst

Veel volwassenen prijzen hun kinderen met veel complimenten. Met als doel het zelfvertrouwen te laten groeien. Maar met name bij onzekere kinderen heeft dit een averechts effect. Juist bij onzekere kinderen groeit door het overmatig complimenten geven hun faalangst. En wat er ook vaak gezien wordt bij onzekere kinderen dat ouders in hun complimenten ook nog eens opgeblazen woorden gebruiken om hun compliment kracht bij te zetten. Met als achterliggende gedachte “oh mijn kind is faalangstig dus die kan wel een extra positief steuntje in de rug gebruiken”. Alleen blijkt uit verschillende onderzoeken dat faalangstige kinderen van opgeblazen complimenten nog angstiger worden. Onzekere kinderen denken dat de lat wel erg hoog voor ze ligt en dat ze dat dan in de toekomst ook moeten waarmaken. Dat beangstigt deze groep kinderen.

Uitdagingen uit de weg

Angst doet kwetsbare kinderen duiken, blijkt uit een experiment. Kinderen van 9 tot 12 jaar werd gevraagd een Van Gogh na te tekenen. Enkele kinderen kregen daarvoor een opgeblazen compliment. Daarna mochten alle kinderen kiezen tussen een uitdagende en een makkelijke tekenopdracht. Kinderen met een laag zelfbeeld die voor hun eerste tekening overdreven geprezen waren, kozen voor de laatste optie. Zij gingen uitdagingen uit de weg. Het geven van complimenten pakt dus niet altijd even goed uit. 

Hoe dan wel?

Het geven van een compliment op het gedrag of het proces is veel effectiever dan een compliment op de persoon of het resultaat. Ook is het veel effectiever als je je compliment persoonlijker maakt: “Wat handig van jou om dat zo op te lossen”.

We kunnen dus stellen dat het geven van een compliment niet altijd maar automatisch tot iets positiefs bijdraagt. En dat het belangrijk is je woorden zorgvuldig te kiezen als je al een compliment wilt geven aan jouw onzeker of faalangstige kind. En dat is zeker niet makkelijk, want hoe makkelijk is het om een compliment te geven op resultaat!