Moeite hebben met veranderingen

De maand december is bij uitstek een maand waar veel dingen anders gaan dan normaal en die vol staat met veranderingen en verrassingen. Veel kinderen en vooral ook sensitieve kinderen vinden dat niet prettig en reageren daar anders op dan andere kinderen. Zij hebben moeite met veranderingen.

Rust, regelmaat en structuur

We weten dat hoog sensitieve kinderen veel behoefte hebben aan en het goed doen bij rust en regelmaat, duidelijkheid, structuur en zekerheid. 

Een verhuizing, vakantie, Sinterklaasfeest. Allemaal situaties die veel begeleiding vragen van ouders met een hoog sensitief kind. Want ze houden er niet van als er iets in zijn dagelijkse structuur wijzigt of als er in hun omgeving iets verandert, ze hebben moeite met veranderingen. Sensitieve kinderen kunnen weken van slag zijn als ze weten dat er verandering aankomt. Ze denken er diep en veel over na, kunnen niet slapen, stellen veel vragen en kunnen lichamelijk klachten krijgen zoals buikpijn. En is de gebeurtenis achter de rug dan kunnen de gevolgen van overprikkeling toeslaan. Ze zijn dan uitgeput of juist heel druk en nog dagenlang ‘uit hun ritme’.

Moeite hebben met verandering die weggaat

Als het om verandering gaat hebben hoog sensitieve kinderen er vaak moeite mee dat iets verdwijnt, wegvalt of weggedaan moet worden. Ze zijn bijvoorbeeld gehecht aan hun kleren (die zachte trui of die broek die zo lekker zit) of hun speelgoed en vinden het moeilijk iets daarvan weg te moeten doen. Ook kunnen ze problemen hebben bij het veranderen van schooljaar, omdat ze de vertrouwde juf of meester moeten missen en wisselen van lokaal. En tijdens een schooljaar kan verandering moeilijk zijn wanneer een leerkracht weg gaat of een medeleerling vanwege een verhuizing de school verlaat. Het overlijden van een dierbare of van een huisdier betekent ook grote verandering. Behalve dat het kind om moet gaan met de pijn van het verlies, is een geliefd persoon of dier immers ook voorgoed weg. 

Moeite hebben met verandering die komt

Verandering betekent ook dat er iets nieuws komt of gaat gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een eerste schooldag. Het kind krijgt te maken met allerlei nieuwe indrukken: een andere juf of meester, een ander lokaal, een ander plekje in de klas, naast andere kinderen zitten, soms ook nieuwe kinderen in de klas. Op school zijn er meer situaties die moeilijk kunnen zijn: afscheid nemen van de ouder(s), schoolreisje, schoolkamp, excursies, paaslunch, Sinterklaasfeest, kerstviering enzovoort.

Dan zijn er de veranderingen waarbij er tegelijkertijd iets gaat en iets komt. Een dubbele verandering en daarom misschien vaak dubbel zo moeilijk voor een hoog sensitief kind. Logeren is daar een voorbeeld van, iets wat nogal wat spanning kan geven bij gevoelige kinderen. Het kind moet zijn vertrouwde huis, zijn kamer, zijn bed en zijn ouders achterlaten en wennen aan een ander huis, een andere kamer en een ander bed. Denk ook aan op vakantie gaan en verhuizen. Al deze veranderingen kunnen veel onrust en spanning geven.

Omgaan met veranderingen

Over het algemeen reageren hoog sensitieve kinderen op verandering met behoedzaamheid. Dat betekent dat ze doen waarin ze goed zijn: veel waarnemen en diep nadenken voordat ze de nieuwe situatie aangaan. Verwacht dus niet als vanzelf een spontane, enthousiaste reactie van je sensitieve kind! Denk ook niet dat hij iets niet leuk vindt, omdat hij er niet direct op af rent. Hij heeft gewoon tijd nodig om alle indrukken op zich te laten inwerken.