Hier ben ik dankbaar voor!

Dankbaarheid blog

Het woord dankbaarheid wekt bij een heleboel mensen nog steeds wat weerstand op. En dat snap ik, het heeft toch iets wolligs. Iets “zweverigs”, zoals men dat dan noemt. 

Positieve lichtpuntjes

Dat vond ik ook, totdat ik een periode in mijn leven had waar alles niet zo vanzelfsprekend was en ook niet alles zo positief. Ik merkte dat ik in die periode veel energie kwijt raakte. Totdat ik las over dankbaar zijn, de tip was om elke dag drie dingen op te schrijven waar ik die dag dankbaar voor was. In het begin vond ik het gek en was het onwennig. Maar langzaam kom je tot het besef dat de dingen waar je echt dankbaar voor bent, onbetaalbaar zijn. Door mijn focus te verleggen op die mooie en positieve lichtpuntjes gedurende dag kwam er een omkering in mijn gedachten en mood.

Vandaag de dag ben ik dankbaar dat ik de keuze heb gemaakt om voor mijzelf te beginnen als coach. Dat ik mag doen waar ik enorm veel energie krijg. Maar ook voor de kleine dingen zoals die kwispelende staart en natte neus tegen mijn hand, elke keer als ik mijn hond weer zie. Of gezellig met vrienden afspreken.

Dankbaarheid met kinderen

Met kinderen kan je ook elke dag even stil staan bij waar ze dankbaar voor zijn die dag. Het maakt kinderen heel mindful en ze krijgen een positievere kijk op het leven. Het hoeft niet groots te zijn om je kijk op het leven te veranderen. Elke dag even stil staan bij wat fijn was die dag heeft een heel groots effect.

Vooral bij gevoelige kinderen kan het bespreken van waar ze dankbaar voor zijn erg positief werken. Gevoelige kinderen kunnen soms het leed van anderen erg op zich nemen, door stil te staan bij de mooie dingen van de dag helpt dit ze om de dingen in perpectief te gaan zien.