Het zelfvertrouwen van Pippi Langkous

Quote Pippi Langkous

Aan het zelfvertrouwen van Pippi Langkous mankeert niks! Ik was vroeger altijd dol op Pippi, zowel de tv- serie als de boeken van Astrid Lindgren. En eigenlijk ben ik nog altijd dol op Pippi.

Pippi’s uitspraak “ Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” hangt al jaren bij mij op de muur in de klas en verwijs ik elk jaar weer meerdere malen naar. Het is zelfs zo dat wanneer ik zeg dat ik iets niet kan, de kinderen mij op Pippi’s uitspraak wijzen.

Zelfvertrouwen is voor kinderen is zo belangrijk. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in jezelf en met zelfvertrouwen hangt een positief zelfbeeld samen. Heeft je kind zelfvertrouwen dan durft het sneller een nieuwe uitdaging aan te gaan. Net als Pippi!

Jammer genoeg worden we niet geboren met zelfvertrouwen en het hebben van zelfvertrouwen is dus niet vanzelfsprekend. Zelfvertrouwen is altijd in ontwikkeling. Sommige kinderen hebben weinig zelfvertrouwen, ze zijn onzeker over zichzelf en wat ze kunnen. Het hebben van weinig zelfvertrouwen laat zich op verschillende manieren zien. Een kind kan faalangstig zijn en een ander kind kan zich weer overschreeuwen door heel stoer te zijn. 

Als de onzekerheid groter wordt dan zal je kind ook een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Kinderen met een negatief zelfbeeld denken negatief en leggen vooral de nadruk op wat ze niet kunnen. Met als gevolg dat het zelfvertrouwen nog minder wordt. Deze neerwaartse spiraal kan je doorbreken met coaching, dat kan op verschillende manieren gedaan worden. Passend bij wat je kind nodig heeft. Denk aan creatief bezig zijn, spelen van een rollenspel, het leren van positieve affirmaties enzovoort.

Elk kind verdient tenslotte een beetje Pippi in zijn leven!