Heeft jouw kind weinig zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen Bubbels Kindercoaching

Is jouw kind verlegen, stil of teruggetrokken? Of is hij of zij juist snel gefrustreerd en boos? Vraagt je kind veel bevestiging of praat hij of zij negatief over zichzelf? Dan is er een grote kans dat jouw kind last heeft van weinig zelfvertrouwen.

Onzekerheid bij kinderen

Nu is iedereen weleens onzeker. Onzekerheid is heel normaal. Het hoort bij nieuwe dingen leren. Ook als je zelf iets voor de eerste keer doet voel je je in het begin vaak een beetje onzeker. En dat is helemaal niet gek, want je moet het nog leren. Kinderen zijn constant in ontwikkeling en zij leren elke dag nieuwe dingen. Dat daar onzekerheid bij komt kijken is heel logisch.

Bij kinderen is onzekerheid niet altijd makkelijk te zien. Dit komt omdat alle kinderen hun onzekerheid anders laten zien. Het ene kind trekt zich terug, durft veel dingen niet, maakt geen oogcontact of is erg verlegen. Terwijl het andere kind juist snel gefrustreerd is en boos of druk gedrag laat zien. Nu is een beetje onzekerheid niet erg. Maar als je kind er last van heeft, dan is het belangrijk om je kind meer zelfvertrouwen op te laten doen. 

Waar komt onzekerheid vandaan?

Tussen kinderen zien we veel verschillen als het gaat om onzekerheid. Het ene kind vertoont meer onzekerheid dan het andere kind. Hoe kan dit?  Het ene kind wordt geboren met meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Naast deze genetische aanleg spelen de ervaringen die je kind opdoet een belangrijke rol. Kinderen die al op jonge leeftijd het gevoel krijgen van hun omgeving dat zij niet de moeite waard zijn zullen snel onzeker gedrag laten zien. Maar groeit een kind op in een veilige, positieve omgeving met voldoende grenzen en duidelijkheid. Dan krijgt je kind meer kans om zelfvertrouwen op te bouwen. Kinderen die van nature al meer aan zichzelf twijfelen, zullen meer positieve ervaringen en positieve feedback nodig hebben om vertrouwen in zichzelf te ontwikkelen. 

Negatief zelfbeeld

Onzekerheid is dus heel normaal en je hoef je als ouder daar ook niet gelijk zorgen om te maken. Pas als je ziet dat je kind op verschillende vlakken erg onzeker is en dat het je kind belemmert in z’n ontwikkeling. Dan zou het kunnen zijn dat je kind een negatief zelfbeeld ontwikkelt. Een negatief of laag zelfbeeld wil zeggen dat je kind op een negatieve manier naar zichzelf kijkt. Je kind denkt dan dat het niet veel kan, zelfs als hij ergens wel goed in is. Hij heeft het gevoel niet goed genoeg te zijn. Vaak als ze een compliment krijgen dan geloven ze dit niet.

Als je merkt dat je kind bepaalde situaties uit de weg gaat, vaak verdrietig is of moeilijk gedrag vertoont dan kan het zijn dan de onzekerheid je kind belemmert. Dan is het belanrhjk dat je als ouder daar iets mee gaat doen. Je kind is jong en ruimschoots in ontwikkeling. Dat maakt dat het belangrijk is om er nu iets mee te doen en er voor te zorgen dat je kind meer zelfvertrouwen ontwikkelt.

Herken je je kind in bovenstaande en ben je benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen. Bel of mail mij.