Dierendag! Mijn hond Tommy

Dierendag Tommy

Vandaag is het dierendag en dat kan ik niet voorbij laten gaan zonder stil te staan bij mijn eigen huisdier. Ik heb sinds een jaar een hond, Tommy is zijn naam. 

Geadopteerd uit Turkije

Ik heb Tommy geadopteerd via Safe Hands in Turkije, Tommy is een zwerfhond. Hij is gelukkig al als kleine pup gevonden op straat en al snel naar de opvang van Safe Hands gebracht. Ik zag zijn foto’s op Instagram en was eigenlijk gelijk verkocht. Tommy is een Turkse herder en best een grote hond. Hij is vernoemd naar Tommy Shelby in Peaky Blinders. Blijkbaar vonden de eigenaren van de opvang dat een passende naam voor hem! 😉

In september 2020 vloog hij naar Nederland en heb ik hem opgehaald. Tommy was heel erg bang en is nog altijd een angstige hond. Het mooie van het hebben van een hond en helemaal een hond uit het buitenland is dat je zoveel leert over jezelf. Tommy was niet de hond die gelijk uitbundig van mij hield of überhaupt blij werd van mensen! Er was eigenlijk helemaal geen sprake van een vertrouwens band tussen mij en Tommy voor een hele lange tijd.

Opvoeden is leiderschap

Uiteindelijk heb ik de hulp ingeschakeld van een gedragsdeskundige en zij heeft mij laten zien dat het opvoeden van een hond gaat over mijn leiderschap. En ik nam eigenlijk helemaal geen leiding. Dus Tommy had er met recht maar weinig vertrouwen in dat ik hem wel zou beschermen tegen al die enge dingen en mensen in deze westerse wereld. 

Vanaf dat moment ben ik mij als een leider gaan gedragen en ben ik duidelijk maar wel liefdevol naar hem gaan communiceren. En nu is Tommy bij mij een enorme knuffelkont en wil altijd graag spelen. Andere mensen en vooral mannen blijven spannend. Maar als hij duidelijk weet wat zijn plek is en deze mensen hem niet heel spontaan benaderen komt het goed.

Een gevoelige en introverte hond

Het grappige is dat Tommy veel weg heeft van gevoelige en introverte kinderen. Tommy is heel duidelijk in welke honden, maar ook in welke mensen, hij leuk vindt. Hij is volledig uitgeput als hij teveel overprikkeld is en gaat dan ook snauwen. Hij moet dan zeker helemaal alleen in zijn eigen mand volledig bij tanken. Hij kijkt de kat uit de boom en bepaalt dan wat hij gaat doen in gezelschap. Ook heeft Tommy angsten, hij is nog steeds erg bang voor vrachtwagen en tractoren. En tegenwoordig zijn koeien, dankzij een hele vrolijke jonge koe die met ons mee dartelde toen we langs haar weiland liepen, ook heel eng. Als Tommy nu een koe ziet, dan verstijfd hij en wil niet verder lopen. Pas als ik hem weer aanlijn en zorg dat mijn energie rustig is, kan ik met hem langs de koeien lopen.

Dit zijn allemaal dingen die je als ouder van een sensitief of introvert kind zou kunnen herkennen.

Ik geloof erin dat Tommy niet voor niks op mijn pad is gekomen!