Bang zijn mag!

Bang zijn mag!

Iedereen is wel eens bang. En dat mag! Angst hoort namelijk bij de normale ontwikkeling van elk kind. Veel kinderen zijn bang voor spoken, de dokter, een spin, een hond, een spreekbeurt of bang om fouten te maken. Sommige kinderen zijn van nature angstiger aangelegd dan andere kinderen. Ook speelt mee wat je kind al heeft meegemaakt en hoe angstig je zelf bent. Hoe kun je je kind helpen om angsten niet te groot te laten worden?

Angsten per leeftijd

Op alle leeftijden komen angsten voor. Dit komt door de verschillende ontwikkelingsfases waar je kind doorheen gaat. Het is dus heel normaal en niet iets om je meteen zorgen over te maken. Een baby kan bang zijn voor harde geluiden en heeft vaak een periode last van verlatingsangst. Peuters en kleuters hebben veel fantasie waardoor angsten ontstaan. Ze denken dat spoken, monsters of heksen echt bestaan en kunnen bang worden in het donker. Een kind op de basisschool kan last krijgen van faalangst en ze kunnen bang zijn om een dierbaar iemand te verliezen. Dit komt doordat ze gaan beseffen dat iedereen ooit dood gaat. Voor pubers zijn leeftijdsgenoten belangrijk. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn om er niet bij te horen.

Tips voor ouders hoe om te gaan met je angstige kind

Als angsten groter worden dan is het handig te weten hoe je ermee kan omgaan. Hieronder vind je 10 tips hoe je kan voorkomen dat de angst van je kind groter wordt:

1. Geef de angst niet te veel aandacht. De meeste dingen zijn een kwestie van gewoon doen.

2. Neem je kind mee naar spannende situaties, zo kan je kind eraan wennen.

3. Vertel je kind op tijd als er iets spannends gaat gebeuren en praat er samen over.

4. Geef je kind een eerlijk beeld van de spannende situatie. Praat over de enge dingen die kunnen gebeuren, maar ook over de positieve dingen.

5. Benader iets spannends als iets positiefs. Zie het als een kans voor je kind om iets nieuws te leren of om te laten zien hoe dapper hij is.

6. Geef het goede voorbeeld door zelf dapper te zijn.

7. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken. Ontken het bange gevoel niet. Benoem dat je ziet dat je kind bang is.

8. Als je kind echt niet durft, bedenk dan kleine, haalbare stappen.

9. Geef je kind de ruimte om elke stap zelf te nemen. Moedig je kind aan en steun hem waar nodig, zonder het over te nemen.

10. Geef je kind een compliment en laat voelen hoe trots je bent. Zorg ervoor dat je een goed compliment geeft, zodat je kind er niet onzeker van wordt, maar zich juist sterk voelt.

Maak je je zorgen?

Durft je kind bepaalde dingen niet (meer), terwijl zijn vriendjes van dezelfde leeftijd het wel durven? Geeft je kind zelf aan dat hij last heeft van zijn angsten? Of heeft het (te) veel invloed op zijn dagelijkse leven? Neem dan contact op met mij. Dan kunnen we bespreken hoe ik jullie kan helpen.